úterý 26. listopadu 2013

Panorama - zachycujte své příběhy širokoúhle !



Jestli jste si mysleli, že na vytváření panoramatických fotek, potřebujete pořádné foto vybavení, stativ a velké zkušenosti s grafickými programy, tak jste mysleli špatně ! Stačí Vám mobilní telefon a aplikace.



Všechny panoramatické snímky, ať už částečné nebo 360°, jsou o tom, že chcete vyfotit určitou scénu, ale do záběru se Vám nevejde celá. V takových chvílích se panorama hodí nejvíce. Uděláte několik na sebe navazujících fotografií Vámi vybrané scény a spojíte je v jednu širokoúhlou fotografii. Mobilní telefon to však všechno zvládne za Vás.




S mobilem je to "easy"

Udělat panoramatický snímek v mobilním telefonu není vůbec složití. Spíš naopak. Ve většině případů Vás telefon přímo navádí, kterým směrem a v jaké rovině telefonem pohybovat, aby vyfotil snímek který potřebujete. Poté všechny snímky poskládá do výsledné fotografie. Přesto dělá panorama mobilním telefonem málo kdo a to je velká škoda.

Pro začátečníky !

Pro focení panoramat mobilním telefonem nepotřebujete žádné speciální znalosti
Nepotřebujete vědět jak nastavit ISO expozici a podobně. Zvládne to i člověk který do teď nevěděl že má jeho mobilní telefon fotoaparát. Nejlepší je vzít svůj telefon a zkusit nějaké to panorama pořídit. Skvělá panorama dokáže vytvořit úplně každý

360° panorama

Dnes se podíváme na speciální druh panoramatických snímků a to budou 360° panoramata. S těmito panoramatickými snímky se dá zažít spousta zábavy, ale i velice pěkně zachytit celou scénu kolem Vás. Pro dělání 360°panoramat existují aplikace, takže v tom také nebude nic složitého.


Základní rady

Velice důležitá rada je, že by jste měli fotografie pro panorama pořizovat z jednoho místa, tzn. jenom mobilním telefonem otáčet jakoby na jednom místě, rozhodně neotáčejte mobilním telefon kolem sebe, aplikace toho zvládnou poskládat hodně, ale také mají své limity.
Zvolte si dobrou aplikaci. Doporučuji aby jste vyzkoušeli několik aplikací a nezůstávali hned u první kterou si nainstalujete. Rozdíl mezi aplikacemi může být opravdu velice velký a každá umí něco jiného.

Virtuální prohlídka



Toto panorama je pořízeno mobilním telefonem Nokia Lumia 820

Aby jste byli schopni vytvořit dokonalé 360° panorama, které aplikace poskládá bez sebemenších problémů, budete potřebovat trochu praxe. Ale i první zkoušky stojí za to a dají se vytvořit velice zajímavé fotografie. Většina aplikací umožňuje tak zvanou virtuální prohlídku Vašeho velkého panorama. Tyto virtuální prohlídky dokážou nadchnout snad každého. Obzvlášť, když se Vám je podaří udělat pomocí mobilního telefonu.




Toto panorama je pořízeno mobilním telefonem Nokia Lumia 820
Jak můžete vidět na panoramatu výše, udržet si rovinu, není vždy tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát. Aplikace už poté nezvládala snímky, kvůli posunuté rovině, skládat, proto je poslední část (úplně vpravo) od skočená.



Toto panorama je pořízeno mobilním telefonem Nokia Lumia 820

Jak vidíte, chce to trochu cviku, než dosáhnete opravdu brilantních výsledků, nicméně zábavu si s tím užijete už od první panorama.

Vytvořte své vlastní panoramatické fotografie, či virtuální prohlídky a sdílejte je s námi na našem Facebooku, Twitteru nebo na Google+

Žádné komentáře:

Okomentovat