středa 22. ledna 2014

Fotopisy #3 Itálie - Benátky


Třetí část našeho seriálu Fotopisy. Rádi sledujete fotky z blízkých či vzdálených krajin ? Radi cestujete ? Fotíte při svých cestách mobilním telefonem ? Tak to je tento seriál právě pro Vás !

Jak to vlastně bylo?
U nás v rodině se nikdy moc necestovalo, spíše vůbec než moc. Jednou jsem se tedy při povídání s mámou zeptal, jestli se aspoň někdy někam nechtěla podívat. její odpověď byla jednoduchá a snadno splnitelná. Chtěla vidět Benátky, řekla to v žertu a Já odpověděl, že to není problém, že se tam podíváme. Rovnou jsem jí řekl, že snadná a levná možnost je navštívit Benátky v Únoru na karneval masek. Tato varianta 1 den v Benátkách + dvě noci v autobuse se jí nelíbila. Že prý, když se bude platit za cestu, tak raději na delší dobu.


Cestovní kancelář

Máma nechtěla slyšet o možnosti cesty autem. Nemá ráda když řídí někdo jiný než ona a sama si na cestu netroufala. Proto přišla na řadu cestovní kancelář. Po zvážení mnoha nabídek a možností se zvolila varianta ubytování v tradiční České destinaci Bibione a na začátku sezóny, tedy v Květnu, mělo jít o turistiku bez koupání.

Cca 3 týdny před odjezdem přišla špatná zpráva, neobsadil se autobus, zájezd se ruší, peníze se vrací v plné výši. Zapojil jsem sestru, která měla jet také a začalo přemlouvání na cestu autem s tím, že budu řídit.


Plány a cesta
Po fiasku s cestovní kanceláří přišla nejsnazší možnost jet autem a program okopírovat od cestovní kanceláře. Tedy ubytování v Bibione s výletem do Benátek vlakem. Plán byl takový, že ubytování najdeme na místě bez nějaké dřívější přípravy. Vše bylo připraveno a v daný den se mohlo vyrazit.


Tady jsou dvě mapy, kde jsem vlastně byl ubytován, kde je Latisana (cesta do Benátek) a kde jsou Benátky.

Tak toto byl výhled z našeho balkonu do ulice, při pohledu vlevo bylo pár stromů a výhled na moře.
Do Bibione jsme přijeli bez předchozí rezervace ubytování, shánělo se až na místě. Dobré místo k sehnání ubytování mi poradil číšník v místní plážové restauraci u centrálního parkoviště. odkázal mě do společnosti Europa na hlavní třídě a musím říct, že společnost měla vše zařízené a dokonce tam jedna pracovnice mluvila slovensky :)


Moje druhé setkání s mořem v životě, pro mámu a sestru to byla první zkušenost s tímto živlem.


Pláže v Bibione jsou opravdu široké a moře mělké několik desítek metrů od břehu.


Využíval jsem příležitostí k focení milovaným Nikonem, v tuto dobu jsem měl Lumii teprve týden od koupě.


Nádraží Latisana, odtud vedla cesta do Benátek vlakem. Musím říct, že vlaky v Česku se nemohou italským rovnat. navíc připravenost paní u přepážky mě překvapila. Měla skvěle předtištěné dokumenty s odjezdy a příjezdy vlaků do Benátek a zpět. Vysvětlila nám jak funguje označování lístků a popřála hezkou cestu.

Hned na nádraží v Benátkách jsem si všiml nabídky operátora Vodafone, který nabízí 350 minut + 350 + 1GB internet za 9,90 Euro (cca 275Kč) v dobu mojí návštěvy u nás takový tarif stál asi 1500kč.


Tak jsme v Benátkách, nejdeme přímo turistickou trasou, ale procházíme si sami uličkami podle zakoupené mapy. Během procházky jsme narazili na dílnu místního výrobce masek, provedl nás celým obchodem, kde v koutku masky přímo vyráběl, nechal nás své masky vyzkoušet, řekl nám ať se s maskami vyfotíme, sám se nám v masce i s pláštěm předvedl, ukázal nám kolekcí mincí a bankovek z celého světa. Skvělý muž, velký srandista a doufám, že se mu v obchodu dál daří :)


Procházka napříč Benátkami byla opravdu únavná a proto jsem navrhl mámě zpáteční cestu lodí. Měl jsem obavy o cenu takové plavby, ale šel jsem se zeptat. taxikář si řekl o 60 Euro za jednu jízdu, zeptal jsem se jej, jestli to jde jinde levnějí a on mi poradil kde je dok pro "pouličku" ta stála jen 7 Euro.


Cesta po vodě po Grand Canal má neuvěřitelnou atmosféru a spoustu zastávek :) Všem doporučuji si ji vyzkoušet.


Jsme zpět v Bibione, jdeme se podívat na hlavní ulici a potkáme klauna s papouškem. Ihned nás volá k sobě, ptá se odkud jsme, zná Prahu i Brno. Olomouc už mu nic neříká. S úsměvem se spolu fotíme.


Společná fotografie, jeho představení bylo jednoduché, ale moc hezké, pouliční umělec nechává cenu svého vystoupení na hodnocení diváka. V klobouku měl hlavně 1 a 2 Eurovky.


V obchodě jsem si všiml na jednom pohledu, zajímavé barevné fontány, zeptal jsem se anglicky prodavačky kde to je. Paní odpověděla, že je z Polska a můžu mluvit česky. Poradila mi kde je fontánu najdu a jak se tam nejlépe dostat.


Zajímavostí této fontány je její tvar uprostřed silnice. Celá fontána je totiž součástí kruhového objezdu, kdy auta jezdí mezi barevným středem a bílým okrajem, který celou fontánu lemuje. 


Další den se udělalo opravdu nádherně a takový den se využil na procházku po pláži k nedalekému majáku. Po cestě byla řada kůlu vedoucí do moře, po které jsem se musel projít :D



Na pláži u majáku jsem si musel udělat fotku svých bot, docela se mě líbila kombinace Outdoorových bod a písečné pláže.

U majáku, bohužel samotnou fotografii majáku mobilem nemám. Proto vkládám fotku Nikonem.
Když v Itálii řeknete 1 kopeček prosím, tak za 1 Euro dostane mega zmrzlinu a menší nemají.


Jednoho dne na pláži nějací ospalci :)


Týden končí a Europa pořádá tradiční rozlučkovou/seznamovací EuroParty nebo Spaghetti Party. Špagety, víno, místní Kofola a hudba, vše jako dárek pro své klientky.


Příprava výdej špaget na EuroParty.

Party se začíná rozjíždět, ale musíme jít, brzo ráno odjíždíme domů.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Fotíte na dovolené mobilním telefonem ? Procestovali jste zajímavé kouty světa ? Podělte se s námi o své fotografie a zážitky a příští Fotopisy mohou být Vaše !


 Facebook stránka našeho webu.Google Plus stránka našeho webu. Twitter stránka našeho webu.

Žádné komentáře:

Okomentovat