středa 13. listopadu 2013

Digital Blending nebo HDR - s mobilním telefonem jde obojí



Když fotíte například krajinu, která obsahuje záběr i na oblohu, rozsah kontrastu může být tak velký, že to optika mobilního telefonu nedokáže zvládnout. Takže je potřeba najít nějaký způsob, aby světlé části snímku nebyli přepálené a naopak stinné části snímku nebyli naprosto černé. V takových případech nám může pomoci Digital Blending či HDR.


Digital Blending je metoda velice podobná metodě HDR, která se stala velice populární. Pro mobilní telefony je k dispozici spousta aplikací, které HDR udělají okamžitě a nepotřebujete k tomu ani stativ, ani počítač. Nicméně takto vytvořené snímky jsou opravdu málo kdy kvalitní a většinou působí divným, až nerealistickým dojmem. Lepší variantou proto bude použít například bracketing a poté snímky manuálně spojit například v Photoshopu, kde je udělání HDR otázkou pouze pár kliknutí. Dále se budeme věnovat spíše metodě Digital Blending, protože její funkce, zatím zůstávají pro některé mobilní fotografy tajemstvím.

Technika focení

Na použití metody Digital Blending budete potřebovat minimálně dva snímky stejné krajiny, či Vámi vybraného objektu. Jeden přeexponovaný a druhý podexponovaný. Hodně telefonů v dnešní době, už má bracketing v základní aplikaci pro fotoaparát, takže jestli tuto možnost máte, tak ji využijte. Když ne, udělat se dá i manuálně, fotku po fotce. Každé fotce nastavíte jinou hodnotu expozice, první například -2ev a druhé +2ev. Jestliže Vaše základní aplikace nezvládá měnit nastavení expozice ani manuálně, doporučuji stáhnout vyspělejší fotoaplikaci, která dovoluje úplné manuální ovládání veškerých funkcí fotoaparátu. Důležité je použití stativu, protože musíte zamezit rozdílům mezi jednotlivými snímky a to se Vám bez stativu zřejmě nepovede. Stativ pro mobilní telefon se dá sehnat už za pár korun a kdo se focením pomocí mobilního telefonu zabývá již delší dobu, ten už určitě nějaký mini stativ vlastní.
"Smíchání" dohromady

K poslednímu kroku celého procesu, budou potřeba lepší znalosti nějakého programu na úpravu fotografií, v nejlepším případě přímo Photoshopu. V principu jde o práci s vrstvami. Každá vrstva představuje jeden snímek. Výsledný snímek vznikne tím, že si z ostatních vrstev (přeexponované a podexponované snímky) "půjčíme" jen to co se nám nejlépe hodí do výsledné fotografie. Na přesný a lehce pochopitelný video návod, se můžete podívat zde :



Shrnutí

Metoda Digital Blending přináší do světa mobilního fotografování další možnost, jak ze svého mobilního telefonu "vymáčknout" ještě lepší fotografie, než tomu bylo do posud. Oproti HDR má své výhody. Jednou z velkých výhod je určitě to, že výsledná fotografie vypadá velice realisticky a působí vyváženým, přesto velice zajímavým dojmem. Ovšem na druhou stranu, jako velká nevýhoda, se může jevit to, že dopracování se od snímků s různou expozicí, po fotografii vypadající úchvatně, je zapotřebí více než jenom kliknout na jedno tlačítko. Záleží jen na Vás jestli budete zkoušet HDR či Digital Blending, nejlepší variantou však bude zkoušet obě, protože potenciál jejich využitelnosti je opravdu obrovský.


Fotografie nám poskytl pan Daniel Cheongprofesionál v oblasti Digital Blendingu a mobilního fotografování. Fotografie jsou pořízeny mobilním telefonem Nokia Lumia 1020. Další fotografie si můžete prohlédnout zde: http://www.flickr.com/photos/danielcheong/sets/72157634854663387/


Žádné komentáře:

Okomentovat