pátek 15. listopadu 2013

Mobilní fotografie - černobílá je Váš přítel !



Zabývat se budeme zajímavostmi a využitelností černobílých fotografií ve světě mobilních fotografií. Kdy je lepší zůstat u barevné a kdy naopak zvolit černobílou variantu ? 



V oblasti mobilního fotografování nejsou zatím černobílé fotografie moc populární. Na tento fakt má vliv více faktorů. Jedním z nich je určitě ten, že mnoho fotoaplikací stále převod na černobílou fotografii neumožňuje a tak to málo koho napadne. A když už se někdo odhodlá fotografii upravit v počítači, většinou se snaží spíše vylepšit a zdokonalit podání barev, protože to přirozeně většina lidí vnímá jako nedostatek, jelikož z mobilního telefonu jsou snímky často vybledlé a podání barev není moc věrohodné.

Dokonalost černobílé fotografie

Lidé ovšem v situacích, kdy jsou barvy na jejich snímku velice špatné, zapomínají, že je zde stále k dipozici volba převést fotografii z barevné na černobílou. Je snad samozřejmé, že ne vždy se tato metoda dá uplatnit a někdy by to mohla být dokonce škoda. Ovšem když je na tom fotografie s barvami opravdu špatně, za zkoušku to stojí. Nejlepší černobílé fotografie však vzniknou, když už od začátku, ještě před vyfocením snímku, jste se rozhodli, že fotografie bude černobílá. Škála možností je v takovém případě až nekonečná.

Jak na dokonalou černobílou fotografii ?

Pro tento druh fotografií bohužel žádný "instantní" návod neexistuje. Velmi důležité je však vcítit se do Vašeho snímku a "hrát" si z veškerými možnostmi které máte k dispozici. Neodmyslitelně k tomu patří hra se stíny. Představte si jak byste chtěli, aby Vaše fotografie vypadala a udělejte pro to vše co je potřeba, aby se stala realitou. Pro lepší fotografii změňte své postavení, či úhel sklonu mobilního telefonu, pokud to jde a je to žádoucí, hýbejte s předmětem, posuňte ho na světlo nebo naopak do stínu, tak jak se Vám to bude hodit.

Správná atmosféra

Jelikož spektrum barev chybí, lidé u těchto fotografií mnohem více vnímají atmosféru fotografie. Černobílá fotografie vyvolává velkou vlnu fantazií a představivosti a proto je atmosféra na snímku velice důležitá. Má černobílá fotografie v lidech vyvolávat smutek, radost či pocit tajemna ? To záleží jenom na Vás. Vy jste ti, kteří drží v ruce mobilní telefon a stávají se pány černobílých fotografií.

Užitečná pomůcka

Ve vodách mobilních fotografií, se často setkáváme s velkým digitálním šumem, či již výše zmíněném nevěrohodném podání barev. K vyřešení těchto problémů je ideální použití převodu na černobílou fotografii a problémy s šumem či špatnými barvami jsou hned pryč. Používejte ale tuto variantu jenom tam, kde dosáhnete převodem na černobílou fotografii lepších výsledků.



Žádné komentáře:

Okomentovat