pátek 22. listopadu 2013

Time-Lapse videa pomocí mobilního telefonu !


Určitě už jste někdy viděli video na kterém například mraky běží zrychleně, nebo dokonce pozpátku, nebo se na videu velice rychle střídá den a noc. Dnes se podíváme jak taková videa vytvoříte pomocí mobilních telefonů !



Co je to Time-lapse ?

Jako první si musíme připomenout, že video tvoří jednotlivé fotografie, přehrávané za sebou ve vysoké rychlosti, například 30 snímku za sekundu.
Časosběr neboli time-lapse je technika, pomocí které jsme schopni vytvořit krátká velice zajímavá videa. V principu jde o to, že frekvence pořizování jednotlivých snímků videa je mnohem menší, než při přehrávání videa. Když poté budete přehrávat vzniklé video normální rychlostí, bude se zdát, že čas na videu běží rychleji. Například když budete vytvářet časosběrné video, kde každou vteřinu pořídíte jeden snímek a poté budete výsledné snímky přehrávat rychlostí 30 snímků za sekundu, na výsledném videu poběží čas 30x rychleji než v reálné situaci. Což je přesný účel této techniky. Klasické objekty pro pořizování zajímavých time-lapse jsou například mraky rychle se pohybující nad nehybnou krajinou, rychle rostoucí rostliny, dozrávání ovoce, vývoj velkých stave nebo lidé na ulici.



Jak na Time-lapse v mobilním telefonu ?

Pro mobilní telefony existují aplikace, přímo určené pro pořizování time-lapse. Prakticky jediné o co se musíte v případě takto vytvářených časosběrných videí starat, je jak velký interval nastavíte mezi jednotlivými snímky. Všechno ostatní, od poskládání snímků do výsledného time-lapse videa, až po sdílení na sociálních sítích, aplikace udělá za Vás. Samozřejmě je nejlepší, aby mezi snímky nebyla moc dlouhá časová prodleva, aby video působilo plynule, To se ovšem odvíjí od toho, jaký time-lapse chcete pořizovat, nebo spíš jakého objektu. Jestli například rychle se pohybujících objektů nebo naopak. Jestli chcete zaznamenávat například západ slunce, můžete interval mezi jednotlivými snímky nastavit třeba až na 3 vteřiny. Jestliže však chcete pořizovat time-lapse lidí chodících po náměstí, doporučuji nastavit interval mezi snímky co nejkratší, aby Vám potom lidé na videu nezačali mizet a začali se objevovat někde jinde.
Určitě někoho z Vás napadlo, proč vlastně přemýšlet nad tím v jaké časovém intervalu se budou snímky pořizovat, když nastavením na nejnižší hodnotu nikdy nic nezkazíte ? To je pravda, ale vždy musíte mít na paměti, že čím menší časový interval mezi snímky, tím více fotek, tudíž i více potřebného úložného místa. Jestli tedy máte prostoru v telefonu hodně (v řádech GB), starosti s vymýšlením nejlepšího kompromisu Vás minou. Jestli však trpíte nedostatkem volné paměti, doporučuji se nad intervalem mezi snímky zamyslet.

Tento Time-Lapse je pořízen mobilním telefonem Nokia Lumia 820

Dobrá příprava je základ

Když máte v plánu pořizovat nějaké delší časosběrné video, bude nejlepší mobilní telefon rovnou připojit na nabíječku, protože spotřeba energie telefonu, který například každou sekundu vyfotí jednu fotografii je opravu neuvěřitelná.
Také je dobré mít na paměti, že na pár sekund videa, budete potřebovat přes tisíc fotografií. To znamená, že volného místa v telefonu bude potřeba opravdu hodně.
O těchto věcech jako je stav nabití baterie, či volné místo v telefonu, je dobré přesvědčit se předem. Nikoho nepotěší, když se například po několika hodinách vrátíte k mobilnímu telefonu a zjistíte, že západ slunce už je dávno pryč a Váš mobil pořídil jen 50 snímku, protože mu poté došla volná paměť.



Je potřeba stativ ?

Bez stativu bude pořizování time-lapse videa sice nepohodlné, ale určitě ne nemožné. Mobilní telefon se dá vždy někde opřít nebo postavit tak, aby držel. Nicméně mít stativ pro mobilní telefon je v dnešní době úplně normální a bude Vás to stát jen pár korun.

Výsledky

Na to abyste vytvořili skvělé časosběrné video nepotřebujete v základu nic víc, než jednu aplikaci a mobilní telefon. Technika je to velice zajímavá a může se jí bavit úplně každý. Dejte nám vědět na našem Facebooku jak dopadli Vaše první time-lapse videa !


Aplikace pro pořizování Time-Lapse

Nejpopulárnější aplikace na time-lapse můžete stahovat zde :



1 komentář:

  1. Toto je taky vytvořený mobilem a vypadá to vskutku pěkně.
    https://youtu.be/WGyAB7mNGsA

    OdpovědětVymazat