sobota 23. listopadu 2013

500px, Flickr a Picasa - Internetové fotogalerie pro každého !



Máte v počítači plno zajímavých fotografií, které tam jen tak leží a nikdo se na ně nedívá ? Nahrajte je do internetové fotogalerie a sdílejte s ostatními !


Každý z nás to určitě zažil. Vyfotíte krásné dechberoucí fotografie, které se všem líbí a Vaši známí by si z nich nejradši udělali tapetu na plochu počítače. Ale za týden po nic neštěkne ani pes. A to je velká škoda. Právě proto byste měli mít své fotografie na nějaké internetové galerii. Navíc se taková galerie dá využít jako velice dobré cloudové úložiště, takže už nebudete muset trnout hrůzou co by se stalo kdyby Váš pevný disk s fotkami odešel do Křemíkového nebe, (přestal fungovat).
Na výběr máte hned několik nejrůznějších fotogalerií. Zaměříme se spíše na ty celosvětové, kvůli většímu počtu uživatelů a také kvůli tomu, že Vám tam žádný typicky závistivý český občan nebude psát nepříjemné komentáře.

Picasa, Flickr, 500px

Internetových fotogalerií je opravdu tak moc, že je velice těžké vybrat jen některé. Přesto vyberu 3, podle mého, v našich končinách nejznámější. A to Flickr, Picasa a 500px. Samozřejmě našli by se i další velice známé jako například Photobucket, SmugMug, SlickPic a další.

500px

Začněme s touto, předpokládám ze všech tří vybraných internetových galerií nejméně známou. Díky před nedávnem zlepšenému algoritmu, je tato fotogalerie lepší než kdy před tím. Nejvíce se mi líbí, že interakce s ostatními uživateli je opravdu velká a nemusíte být známí a nebo mít uploadovaných tisíce fotografií. Vaši fotografii zde uvidí plno lidí, kteří se nebojí vyjádřit své nadšení z Vašich fotografií.
Vytvoření účtu je zde zdarma a přihlásit se můžete pomocí svého účtu na Facebooku. Po registraci, máte na pár dnů k vyzkoušení speciální variantu účtu označovanou jako Awesome. Po uplynutí zkušební lhůty si můžete buď účet Awesome zaplatit (75$ za rok) a nebo zdarma přejít na neplacený účet. Ten postrádá oproti účtu Awesome podrobné statistiky, funkce google analytics nebo například vlastní sub doménu. Ale pro člověka, který se fotografováním neživý normální účet zdarma plně postačuje. Fotogalerie 500px je také velice dobrá na sebeprezentování. Ke svému profilu můžete připojit svou vlastní webovou adresu, Facebook, Twitter, Google+, Flickr, blog a další.



Flickr

Fotogalerie Flickr už je určitě některým z Vás povědomá. Tato galerie je opravdu velice rozšířená a oblíbilo si ji hodně uživatelů po celém světě. Účet můžete mít úplně zdarma a k dispozici máte až 1TB volného místa pro své fotografie. Tato galerie je provozována společností Yahoo.com. Na svém profilu si můžete libovolně měnit úvodní fotografii a nebo také zdarma získat vlastní sub doménu. Nicméně komunita na Flickru mi připadá mnohem méně "akční" než na 500px. Možná je to tím, že Vaše fotografie nevidí tak velký počet lidí jako na 500px, kde se nové fotografie řadí do složky Fresh, kde si je uživatelé mohou procházet. Galerie Flickr má také skupiny, kam se můžete přidat a sdílet své fotografie s lidmi stejného zaměření. Existují například skupiny Mobile Phone Photography, kde můžete prezentovat své fotografie z mobilních telefonů. Svůj účet můžete také spojit s Facebookem, Twitterem, Pinterestem či vlastní webovou stránkou.



Picasa

Fotogaletii Picasa od společnosti Google nejspíš každý velice dobře zná, takže se o ní nebudu dlouze rozepisovat. Přihlásit se do ní můžete pomocí google účtu, který každý pravděpodobně má, ať už kvůli gmailu, google+ či youtube. Interakce s uživateli, ve smyslu kolik uživatelů si prohlédne Vaši fotku za krátký časový úsek, tu také není nikterak obrovská. komunita Čechů v galerii Picasa je však početná a tak se tu a tam můžete setkat i s českými komentáři. Celá galerie je v českém jazyce. na své fotografie máte k dispozici 15GB místa, což je pro "mobilního" fotografa více než dost. Své fotografie můžete řadit do alb, které můžete sdílet se svými přáteli například na google+.



Která je nejlepší ?

Která z těch fotogalerií je nejlepší, nechám na Vás a doporučuji vyzkoušet všechny. Nicméně mě osobně se nejvíce zalíbila fotogalerie 500px a to z důvodu, že se tam pořád něco děje, a že nemusíte být uznávaný fotograf, abyste se cítil součástí komunity.Vaše fotografie jsou často komentovány, likovány či sdíleny a tak je pořád co sledovat. Galerie Flicker je v tomto hodnocení pomyslná dvojka. Design galerie je pěkný, i když je škoda, že Vaše fotografie se nedostanou k tak velkému počtu uživatelů jako například na 500px. Jako poslední bych v tomto přehledu označil internetovou galerii Picasa. I když se těší velkému množství českých uživatelů, její provedení je vcelku nezajímavé a žádné speciální funkce také nenabízí. Spíše je pro nahrání fotografií z poslední "párty" a sdílení se všemi zúčastněnými.



3 komentáře:

  1. Aku appku na upload do 500px by ste odporicili pre Windows phone?

    OdpovědětVymazat
  2. Flicker používá Tonda, jestli má app vůbec netuším, ale určitě ho popoženu aby Vám odpověděl. Děkujeme za dotaz, Určitě se tomuto tématu budeme věnovat.

    OdpovědětVymazat
  3. Kolega se určitě přepsal, měl na mysli 500px. Pro upload je skvělá aplikace My 500px Free. Zatím se mi nepodařilo, nastavit živou dlaždici tak aby ukazovala například nejnovější fotografie nebo jiné další kategorie. Nicméně lze nastavit tzv. My Cycle live tile, což je živá dlaždice, do které si sám navolíte jaké fotografie bude ukazovat. Za zmínku stojí také Shoopix.

    OdpovědětVymazat