neděle 17. listopadu 2013

Nokia 808 vs. Nokia Lumia 620 dvouletý fotomobil vs. dnešní střední třída!

Smyslem tohoto testů má být takové drobné srovnání jestli mladší a levnější modely postupně dohánějí svoje dříve "nadupané" dědečky a jestli se vyplácí investovat do fotomobilů nemalé peníze.



 Nokia Lumia 620              vs.          Nokia 808 Pureview

Fotografie jsou foceny za naprosto stejných podmínek a už zde je jasně vidět, jak si Nokia Lumia 620 špatně poradí jiným úhlem záběru vůči stejně namířenému světlu.


 Máme tady srovnání dvou telefonů, jeden je již dva roky starý fotomobil Nokia 808 Pureview, tento telefon byl průkopníkem ve světe mobilního focení. Obsahuje 41MPx senzor a optiku Carl Zeiss.

Druhým telefonem je mobil dnešní střední třídy, který teď koupíte za cenu kolem 5500Kč. Jde o Nokia Lumia 620, který má pouhých 5MPx a optika je pouze základní co Nokia dává.

Fototest
Podmínky testu: Vše foceno na automatiku vyjma makro režimu, bez dodatečných úprav v telefonu nebo počítači. Fotografie jsou nahrané v plném rozlišení.
Přejděme tedy bez dlouhých řečí k testovacím fotografiím, kde se ke každé trochu vyjádříme.
Jako první Vám vždy ukážeme fotografii z Nokia 808, hned za ní bude následovat Lumia 620.

Večerní světlo

Nokia 808 Pureview
Ihned na první testovací fotografiích je patrné, že Lumia 620 si ne moc dobře poradila nejen s vyvážením bílé barvy a celý snímek je o hodně teplejší než by měl být, ale i ostrost nedopadla za těchto podmínek nijak dobře.
Nokia Lumia 620


Focení v mlze
Nokia 808 Pureview
 I zde je jasně patrné nevhodné vyvážení barev a sytosti u Lumie 620(nutko podotknout, že nahrání na web tento nedostatek ještě zvýraznilo v realu je to mírnější rozdíl).
Vykreslení v mlze, ale dle mého názoru má lepší Lumie 620.
Nokia Lumia 620



Opět focení v mlze

Nokia 808 Pureview
 Na této fotografii je patrné že jak Nokia 808 tak i Lumia 620 má špatné podání barev. Přece jen z toho, ale opět vychází lépe Nokia 808. I ostrost této fotografie je jasně lepší na Nokii 808.
Nokia Lumia 620



 Mazlíčci
Nokia 808 Pureview
Tak zde je jasně patrné, že Nokia 808 Pureview má nejen barvy, ale i práci s bleskem a ostrost udělanou velice kvalitně. Tady Nokia Lumia 620 prostě nemůže konkurovat.
Nokia Lumia 620



Iteriér

Nokia 808 Pureview
 Samozřejmě bylo nutné zkusit fotografie v interieru, Lumia 620 opět šla více do zelena a oranžova a i ostrost by mohla být krapánek lepší. Ale myslím, že konkurovat by mohla.
Nokia Lumia 620



Makro
Nokia 808 Pureview
 Nokia 808 má drobnou nevýhodu, i přes režim makro, je ostření stále schopno pracovat až od vzdálenosti cca 15cm. Na Lumii 620 jsem si zapnul manuální ostření, protože fotoaplikace Pro Cam nemá režim Makro. Díky funkci manuálního ostření jsem se dostal daleko blíž a dokázal vytvořit snímek dole.
Nokia Lumia 620



Závěrem
Abych pravdu řekl, čekal jsem přece jen, že dnešní střední třída se dokáže lépe vyrovnat s dvouletým dědečkem fotomobilem. Jak je patrné, asi se investice do fotomobilu vyplatí pokud na to máte finance a rádi fotografujete, pravděpodobně chybu neuděláte. Je patrné, že výrobci drží jistý rozestup mezi fotomobilem a normálním mobilem i po několika letech a to je jen dobře.


Děkuji za zapůjčení přístroje Nokia 808 Pureview mému kamarádovi.