sobota 30. listopadu 2013

Objektiv k mobilu! Část 2/3 - Rybí oko

Konečně se mi do ruky dostala sada těchto hračiček původně určených pro iPhone 4.
Vyzkoušel jsem je na svojí Nokia Lumia 620 a výsledky nejsou nejhorší. Dneska se podíváme na testovací fotografie objektivu typu Rybí oko.

Rybí oko (anglicky: fisheye) je ve fotografii typ širokoúhlého objektivu, jehož čočka má záběr s velmi širokým úhlem a záměrně velkým soudkovým zkreslením. Objektivy tohoto typu může na mobilním zařízení zabrat úhel až 180°. Tento objektiv byl původně vyvinut pro využití v meteorologii pro studium oblak. Rybí oko se stalo velmi populární také v dalších oblastech fotografie pro svůj unikátně zkreslený záběr. Fotografové jej často používají pro záběry krajiny s naznačením zakřivení Země.


Ukázkové fotografie
Několik ukázek focených mým mobilem s nasazeným objektivem Fisheye 180° Samozřejmě jsou tam i fotografie vyfocené bez objektivu aby byl jasný rozdíl v záběru. Navíc objektiv je velice siroký, největší z celé sady, proto zapomeňte na fotografování s bleskem kde objektiv blesku překáží.







Zkouška Makro





Zajímavosti

  1. Některá planetária používají formu fisheye objektivů na projekci ve dvourozměrného filmového obrazu noční oblohy na vnitřní kupoli.
  2. Podobně také firma IMAX snímá obraz kruhovým rybím okem a potom jej promítá na polokulové obrazovce.
  3. Vědci a vývojáři (např. biologové, lesníci a meteorologové) používat tento typ čoček pro polokulové fotografie rostlin pro výpočet indexů růstu a intenzity slunečního záření. Využívá se při hodnocení zdraví lesa, výzkumu zimního spánku motýlů a při správě vinic.
  4. Dveřní kukátka jsou konstruována z rybího oka.
  5. První videoklip, který byl natočen kompletně rybím okem byla písnička "Shake Your Rump" pro kapelu Beastie Boys v roce 1989.
  6. Miniaturní čočky fisheye se používají v automobilovém průmyslu při zadním pohledu kamer a bezpečnostních kamer.
  7. Úplné 360 stupňové panorama lze vytvořit ze 2 nebo 3 záběrů pořízené s plným kruhovým objektivem fisheye.
  8. Mnoho kamer CCTV má čočky typu rybí oko.
  9. V astronomii velký úhel záběru umožňuje snímat celou oblohu jedním přístrojem.
  10. V kinematografii se rybí oko používá k dokreslení atmosféry filmu, nejčastěji hororu. Známé je použití rybího oka ve filmu Juraje Herze Spalovač mrtvol.


Závěrem
Musím připomenout, že jde o objektivy určené pro iPhone 4 kde kvalitu nemám vyzkoušenou. Celkově objektiv na mojí Lumii 620 kvalitu fotografie o něco snížil, každopádně ale výsledný efekt kvalitu fotografie potlačuje, kde si říkám, že takové fotografie mobilem jen tak někdo nemá a na Vašem Facebook, Google+ nebo Twitter účtu pravděpodobně sklidí úspěch. Navíc při ceně cca 200Kč na Ebay nemůžeme chtít víc a myslím že výsledky jsou za tu cenu slušné.


Jsme i na sítích:
 Facebook stránka našeho webu.Google Plus stránka našeho webu. Twitter stránka našeho webu.

Žádné komentáře:

Okomentovat