středa 20. listopadu 2013

Barevný objekt v černobílém snímku - Jak na selektivní barevnost v mobilu !





Na to abyste vytvořili zajímavé a atraktivní fotografie, nemusíte být profesionální fotograf, ani nemusíte vlastnit to nejlepší foto vybavení. Stačí Vám na to mobilní telefon a správná aplikace.


Udělat fotografii, na které je jeden objekt barevný a zbytek snímku černobíle, je velice jednoduché. Ovšem vždy si to musíte dobře promyslet, protože to nemůžete použít na každý snímek který jste zatím pořídili. Účelem takovéto úpravy fotografie by mělo být zvýraznění určitého předmětu kterým chceme upoutat a fascinovat diváka, aby si z pohledu na Vaši fotografii odnesl co nejsilnější zážitek. Což v praxi znamená, že zvýraznit jen jednoho člena rodiny na rodinné fotografii nemá moc cenu a zbytek rodiny to určitě nenadchne. Ovšem v poli barevných tulipánů, nechat barevný jen jeden, aby vynikla jeho krása, to už je lepší příklad. V reálu je však jen na Vás, jaký snímek hodláte upravit a jestli tím Vaši fotografii vylepšíte a nebo naopak.

Jak na to

Když fotíte mobilním telefonem, tak by bylo dobré, kdyby se tyto úpravy dali dělat rovnou v telefonu. Naštěstí pro nás to jde a není to nijak složité, stačí mít jen tu správnou aplikaci selektivní barevnosti rovnou v telefonu můžeme dosáhnout například pomocí aplikace Creative Studio pro mobilní telefony s Windows Phone, nebo s Photo Editor - by Aviary pro zařízení s operačním systémem Android a iOS. Aplikací které to dokážou, bude však určitě mnohem víc. Recenzi aplikace Creative studio najdete zde,  a recenzi aplikace Photo Editor - by Aviary pro Vás zveřejníme ještě tento týden.

Jde to i v počítači

Samozřejmě, že dělat takovýto druh úprav v mobilním telefonu nemusí být v některých případech, například kvůli velké složitosti vybraného objektu, reálné. Zařídit barevnost na Vašem snímku jen pro jeden objekt je ovšem velice jednoduché i na počítači. Potřebujete k tomu jen nějaký program na úpravu fotografií, například Photoshop, a hodně trpělivosti. V photoshopu se tohoto efektu dá dosáhnout více variantami. Nejlepší a nejpřesnější variantou, je nejspíš přesné označení vybraného objektu, který je nutné zkopírovat do nové vrstvy a poté už jen stačí odbarvit pozadí. Možností je však několik a internet se jimi jen hemží. Na jeden příklad se můžeme podívat zde :
Takovýchto návodů doporučuji projít několik a poté si vybrat variantu která byla podle Vás nejlehčí, nebo se Vám líbila nejvíce.

Výsledky

Abyste dosahovali skvělých výsledků, bude to chtít trochu praxe, ale s menší dávkou šikovnosti to zvládne úplně každý. Po aplikování této metody na Váš snímek, už se Vám málo koho podaří přesvědčit, že je opravdu pořízený mobilním telefonem.

Máte zajímavé fotografie ze svého mobilního telefonu ? Sdílejte je s námi na našem Facebooku a nebo se rovnou zapojte do soutěže Foto týdne !



Žádné komentáře:

Okomentovat