středa 20. listopadu 2013

6 tipů jak mít lepší fotografie mobilem!

Fotíte telefonem? Vaše fotky nejsou jak si představujete? Máte rozmazané fotky? Máte tmavé fotky? Nevíte jak na to? Tady je článek se základními tipy.






1.  Dívejte se kolem sebe

Je to prosté, necvakejte fotky jak Vás napadne. Prvně se na tři sekundy zastavte a rozhlídněte se, co je na místě které chcete fotit zajímavé! Jsou na to tři tipy - Blízko Vás, krajina, obloha.
Je jasné, že když chci fotit krajinu, přece nebudu zabírat oblohu které je jasně modrá, bez jediného mráčku, naopak když bude krásná obloha, proč jí do fotografie nepřidat více :) Snažte se horizont fotografie nemít na prostředku, ale buď v horní nebo dolní polovině.
 Jak můžete vidět, změna otočení fotografie na šířku, posunutí horizontu a hned to vypadá mnohem líp. Na fotografii je na co koukat, očí mají po čem putovat od začátku až k ostrovu v dáli.



2. Hlídejte si horizont a svislé linie
Je důležité hlídat si naklonění horizontu nebo svislých linií. Ačkoliv to může vypadat nedůležité. Opak je pravdou. ukážeme si to na příkladech.


Horizontální line bývají nejvíce patrné právě na fotografiích u moře.


Srovnání linií na výsledném snímku, vždy prospěje.



3. Pravidlo třetin
O tomto už se mluvilo v Základech kompozice na našem webu.
Některé telefony tuto funkci dokonce obsahují, zkuste se podívat do Nastavení vašeho telefonum jestli si nemůžete na display zobrazit mřížku. pomůže Vám dělat lepší fotografie. Nejen že se lépe udržíte při focení horizontu nebo svislých linií. navíc budete lépe vědět jak a kam umístit fotografované objekty, které se snažíme přiblížit na některou z linií nebo ideálně do místa protnutí.

Jako příklad uvádím moji fotografii, která není úplně ideální, ale můžete vidět kombajn vlevo na linii, další kombajn vpravo se k linii blíží a horní linie téměř sedí s horizontem. Vzhledem k pohybu kombajnů jsem si nemohl zrovna vybírat nebo moc vyčkávat.


4. Digitální ZOOM (přiblížení)
Častý problém lidí, co fotografují telefonem, digitální zoom je nepřítelem každého fotografa. Jsou sice telefony které mají zoom optický, ale ani ten není nijak kvalitní.

Problem digitálního zoomu je, že telefon vlastně nic nepřiblíží, ale pouze zvětší zobrazené pixely, čímž dojde k opravdovému zničení kvality snímku. Fotografie se namísto přiblížení za pomocí optiky, jen digitálně nafoukne.
Proto pokud to jde, jdětě blíže k objektu nebo foťte tak aby jste nemuseli přibližovat.
Případně ořez udělejte až po vyfocení fotografie!
Digitální přiblížení není pro kvalitu fotografie dobré.

 
5. Používejte nejvyšší možnou kvalituZkontrolujte si nastavení telefonu jestli fotíte opravdu tou nejvyšší kvalitou jakou můžete. Telefony mají svá nastavení pro Megapixely i samotné nastavení kvality. Proto vše nastavte na nejvyšší. Tím budete mít mnohem více místa pro práci s obrazem později.



6. Vyvarujte se blesku
Snažte se fotit bez blesku. On to totiž blesk ani není (vyjma xenonového), je to pouze dioda, které prostě nezvládne nic moc nasvítit. Proto jste li třeba někde na diskotéce a chcete fotku s kamarádkou tak raději přejděte k baru kde bývá o maličko více světla a zkuste to bez blesku.
když už nejde jinak a musíte použít blesk, tak i  v tomto případě se pokuste přejít někde kde je více světla. Dosáhnete tím lepších výsledků už jen proto, že přístroj spíše zvládne vykreslit pozadí za Vámi.
S bleskem


Bez blesku, ale trvalo to asi 4s.
Tak i tady vidíte ukázku, jak může vypadat rozdíl mezi fotografií s bleskem a bez blesku. Samozřejmě pro fotografii bez blesku jsem již telefon nemohl držet v ruce, ale musel jsem jej položit na zem. Protože focením z rukou bych získal jen rozmazanou fotku.



Závěrem
Doufám, že se článek líbil a v něčem Vám pomohl. Určitě si v budoucnu uděláme druhý díl s více problémy vyskytujícími se u mobilní fotografie.