středa 11. prosince 2013

Noční focení - S mobilním telefonem žádný problém !


Podle dotazů, které ke mě přichází ze všech stran, zůstává dělání nočních fotografií pro většinu mobilních fotografů velkou záhadou. V dnešním článku tuto záhadu vyřešíme a nebudeme k tomu potřebovat nic víc, než mobilní telefon a tu správnou aplikaci !



Jak už z názvu vyplývá, budeme se bavit o pořizování fotografií v noci a to buď za úplné tmy, nebo jen za zhoršených světelných podmínek. K tomu všemu nám bude stačit pouze mobilní telefon a nějaká aplikace, která nám dovoluje nastavovat více parametrů u fotoaparátu ve vašem mobilním telefonu, jako například rychlost závěrky, ISO, vyvážení bílé a podobně.

Temné doby

Jednou z nejdůležitějších věcí při nočním focení, je doba ve kterou se vydáte fotit. Ta bude záležet hlavně na tom, co přesně chcete fotit a jak si výslednou fotografii představujete. Když chcete fotit například osvětlené budovy, bude lepší vyrazit hned po západu slunce, kdy je obloha ještě namodralá. Jestli však chcete zkusit například malování světlem a chcete mít černé pozadí, je potřeba si najít nějaké místo, které bude bez okolních světel a nejlépe i bez svitu měsíce. Záleží však na tom, co chcete fotit. Nejlepší vždy bude, když si sami vyzkoušíte, která část večera, je pro Vás ta nejlepší.                           


Za všechno může čas

Hlavním parametrem, který budete nastavovat a který bude udávat výslednou podobu Vašich nočních fotografií je čas. Přesněji expoziční čas, neboli rychlost závěrky. Expoziční čas určuje dobu, po kterou je světlu umožněno dopadat na obrazový senzor v mobilním telefonu, či ve fotoaparátech vůbec. To nám umožňuje vytvářet velice kreativní fotografie. Abychom dosáhly zajímavých fotografií ve tmě, budeme muset tento čas ovlivňovat. Doporučuji nastavovat v rozmezí od 2 do 20 sekund, podle toho co zrovna fotíte. Není potřeba nastavovat 20 sekund, když fotíte například automobil v noci, který kolem Vás projede během pěti sekund. Čím vyšší čas nastavíte, tím bude fotografie světlejší a naopak.












ISO

Další parametr, který bude potřeba manuálně nastavit je ISO. Abychom redukovali vznikající digitální šum, musíme hodnoty ISO nastavit na co nejmenší. V rozmezí ISO 100 až 400 by mělo být všechno v pořádku a Vaše noční fotky budou vypadat skvěle.


U těchto dvou aplikací mám odzkoušeno, že zvládnou nastavit vše, co je nezbytné pro zajímavé noční fotografie.
Ani hnout !

Když budete chtít opravdu pěkné noční fotografie, budete s největší pravděpodobností potřebovat stativ, nebo si telefon někam opřít, protože jak vyplývá z logiky věci, při osvětlování senzoru delší dobu, by byl obrázek při sebemenším pohybu mobilu rozmazaný. V ruce neudržíte ani 1 sekundu, protože už i při takovémto čase, jsou na obrázku vidět nedokonalosti (obrázek je rozmazaný). Ale i bez stativu můžete dosáhnout zajímavých abstraktních fotografií, takže buďte kreativní a zkoušejte co Vás napadne !


Světla projíždějícího automobilu, s telefonem bylo záměrně pohybováno, pro vytvoření zajímavého efetku
Mobilní telefon byl umístěn ve stativu
Charge Up 

Velmi podstatnou věcí, na kterou si musíte dávat pozor, když jdete fotit noční fotky, je dostatečně nabitá baterie. Focení na dlouhý expoziční čas dává bateriím mobilních telefonů dost zabrat, takže doporučuji mít vždy plně nabito a pro jistotu sebou ještě vzít nějaký ten záložní zdroj.

Zaostřit

Velký pozor, si kromě toho, že snímky by neměli být rozmazané, musíte dávat také na ostření. Jelikož v černo černé tmě Váš autofokus určitě nezaostří správně, doporučuji ve většině případů mít zaostřeno na nekonečno. Aplikace která umí nastavovat expoziční čas, bude určitě dovolovat i manuální ostření. Takže do nekonečna a ještě dál !


A to je vše přátelé

Jako poslední nastavení snad už zbývá jen vyvážení bílé. To můžete nechat na automatice, nebo si vyzkoušet, jak to mobilní telefon zvládá i na jiné režimy. Ať už Vám tento návod v záhadě nočního focení udělal jasno nebo ne, nejdůležitější je si to všechno vyzkoušet. Každý mobilní telefon, bude vytvářet mírně odlišné fotografie a tak už je jen na Vás, jaké nastavení svého mobilního telefonu zvolíte. Hlavně foťte.





1 komentář:

  1. Zajímalo by mě, jakou appku použít, protože i přesto že jsem si koupil fotomobil 2015, nedokáže sám nastavovat rychlost uzávěrky a i přes všechny najity appky žádná nefunguje.

    OdpovědětVymazat